• Om oss
  • Porr
  • Noveller
  • Sexuellt trauma
  • Hälsa
    • Preventivmedel & sexlust
    • Samtycke
    • Kink
    • Relationer
    • Föda barn
  • Skydda barnen
  • Webbinar
  • Shop

Relationer



Hur bygger vi kärleksrelationer och familjerelationer som håller och som är hälsosamma? De flesta av oss har svårigheter som vi bär med oss genom livet, till exempel familjedraman eller utmaningar från uppväxten.


Särskilt de första två åren av ett barns liv är avgörande för hur personen senare som vuxen knyter nya relationer. Detta kallas inom psykologin för anknytningsteori. Därför är det väldigt viktigt att barnet får kärlek och uppmärksamhet, för att få en så säker anknytning som möjligt.


Är du medveten om på vilket sätt du formar och knyter an i relationer? Inom psykologin finns fyra anknytningsmönster (se nedan). Du behöver inte bara ha ett - du kan också ha flera, som aktiveras i olika relationer, och de kan förändras över tid. Så det är viktigt att inte stirra sig blind på ett alternativ, men om vi blir medvetna om vårat anknytningsmönster kan vi också gå emot det och bryta en dålig vana.



Anknytningsmönster



Trygg anknytning



Barn som växer upp med kärleksfulla och stödjande föräldrar utvecklar oftast en trygg anknytning. Som vuxna är de trygga i sig själva och sina relationer. De kan öppna upp sig för andra, uttrycka sina känslor och litar på sina partner. De kan hantera konflikter på ett hälsosamt sätt och känner sig bekväma med närhet och avstånd i relationer.



Otrygg-ambivalent



De som har detta mönster kan ha blivit både omhändertagna och avvisade i barndomen, vilket skapade en otrygghet. Som vuxna har de en rädsla för övergivenhet och kan bli väldigt beroende av sin partner. De har svårt att känna sig säkra i sina relationer och kan vara känslomässigt instabila, krävande och oroliga. Ibland kan de också bete sig undvikande.



Otrygg-undvikande



De som har detta mönster, har ofta erfarenheter av att bli försummande eller avvisande i barndomen. Som vuxna har de svårt att öppna upp sig och visa sårbarhet i sina relationer. De litar inte på att bli omhändertagna och därför håller de sig för sig själva. De kan vara känslomässigt avstängda. De kan ha svårt att lita på andra och har en tendens att undvika djupa känslomässiga band.



Desorienterad



Denna är mindre vanlig. Detta anknytningsmönster uppstår när barn utsätts för särskilt skrämmande eller traumatiska händelser i barndomen. Dessa relationer kan vara volatila och kaotiska.





Humanoira



Psykologin hjälper oss förstå



Det finns många beteenden och mönster i relationer som kan hjälpa oss att bli medvetna om och då får vi också större möjlighet att bryta beteenden och välja nya, bättre förhållningssätt.


Här nedan kommer några fler begrepp som kan vara värda att utforska.



Fler begrepp att utforska



Narcissism



Narcissism är en störning, men människor kan också ha narcissistiska "drag". De är inte permanenta, utan kan förändras. Begreppet syftar till när en person har en överdriven självkärlek, brist på empati för andra och ett stort behov av beundran. När allting handlar om dem. Narcissister kan vara manipulativa och utnyttja andra för att tillfredsställa sina egna behov.



Manipulation



Manipulation är när någon medvetet försöker påverka eller kontrollera andra människor på ett dolt eller destruktivt sätt. Det kan innefatta lögner, skuldbeläggning, tysta hot eller andra taktiker för att få sin vilja igenom. Där finns också så kallade "härskartekniker" som vissa använder undermedvetet för att ge sig själva mer inflytande och makt över andra människor.



Medberoende



Medberoende är ett mönster av beteende där en person ofta sätter andras behov före sina egna till den grad att det kan vara skadligt. Medberoende personer kan ha svårt att sätta gränser och kan känna sig beroende av att hjälpa eller rädda andra, även om det är skadligt för dem själva.

Medberoende kan uppstå i till exempel relationer där det funnits missbruk eller aggression.



Marona.org



Open source sex education for all
Stockholm, since 2023